© Gemeinde Wallenhorst, Thomas Remme

Bramgau-Route

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 100,94 km
  • 1 uur 41 minuten
  • 156 m
  • 35 m

Beste seizoen

Onderweg op de autovakantieroute Bramgau-route

Midden door het Osnabrücker Land loopt de 100 kilometer lange Bramgau-route. Een route van cultureel en historisch belang die je leidt naar de sporen van het leven van de mensen uit het stenen tijdperk en Germaanse stammen, de lakenfabriek en mijnwerkers. Een leerzame tocht!

We beginnen ten noorden van Osnabrück in de wijk Haste. Geniet van het prachtige uitzicht op Osnabrück en ga op weg de natuur in. Het Nettetal is een eldorado voor dagjesmensen, je komt het eerste hunebed tegen met een informatiebord over de megalithische cultuur. Het Nettetal heeft nog meer schatten te bieden, zoals watermolens en de ruïnes van Wittekindsburg, die meermaals het onderwerp zijn geweest van archeologisch onderzoek.

Na een bochtige rit door het Wiehengebergte bereik je het archeologische project van het Osnabrücker Land bij uitstek. In Bramsche-Kalkriese kun je de resultaten bekijken van de opgravingen van de legendarische Slag bij het Teutoburger Wald in Museum und Park Kalriese. De reis gaat verder naar het noorden en het ongelijkmatige wegdek hier is een constante herinnering aan de drassige grond. Het veen bevat vele geheimen van onze voorouders, bijvoorbeeld de oudste plankpaden ter wereld van rond 4700 voor Christus die archeologen in de buurt van de Campemoor-route hebben onderzocht.

Na een omweg via Vörden en Neuenkirchen en na het passeren van de locatie voormalige Johanniter-Kommende Lage bij Rieste kom je direct in het vakantiegebied Alfsee terecht. De Alfsee is een groot waterbekken van de Hase. De waterski-kabelbaan geeft echt een kick.

Via Alfhausen, Merzen, Voltlage, Neuenkirchen en Ueffeln bieden al deze plaatsen veel dromerige kerkjes. Langs de route zijn de Giersfeld-steengraven bij Ankum-Westerholte waarschijnlijk de belangrijkste prehistorische monumenten van het Osnabrücker Land. De stenen graven suggereren grotere nederzettingen in het jongere stenen tijdperk.

In de lakenstad Bramsche is een museumbezoek de moeite waard. Het bekroonde Tuchmacher Museum toont onder meer in zijn gerestaureerde gebouwen het complete proces van de wolverwerking, een interessante ervaring. Binnenkort eindigt je rondreis in Osnabrück, maar tot dat moment is de weg erg rotsachtig. Er zijn de ‘Hollager Steine’ bij Wallenhorst-Hollage, grote rotsblokken die door de gletsjers van de laatste ijstijd zijn achtergelaten. Deze keien in het Osnabrücker Land wegen tot wel 60 ton!

De Piesberg ten noorden van Osnabrück presenteert een industrieel-cultureel landschap dat wordt gekenmerkt door kolenmijnen en steenindustrie. Een wandelroute toont interessante feiten over de mijnbouw. Een laatste bezoek aan het Museum Industriekultur geeft je een spannend overzicht van veel van de industriële technologie van weleer en een glazen lift brengt je naar een mijngang.

Weer

Wat wil je nu doen?

Meer routes

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.