Wandelen over de grens in Duitsland

Verken de mooiste wandelroutes in de Duitse grensstreek

Wandelen! Sport, zelfverwennerij of natuurlijk medicijn? In Duitsland een levensstijl. Wandern. Langs eindeloze vergezichten en verrassende plekken. Diep ademhalen in de frisse lucht, gezond en fit zijn. De adrenaline van avontuurlijk trekken door nieuwe gebieden. Of lekker langzaam kuieren, om maar niks te missen van de wereld om je heen.

Wandelen is in Duitsland een heuse levensstijl. Wandern, schlendren. Duitsers zijn graag in de natuur te vinden. En dat is goed te begrijpen met het eindeloze groen, verrassende vergezichten en bijzondere routes door sprookjesachtige weides en weelderige bossen. Terwijl je doorstapt en de omgeving in je opneemt kun je echt even tot rust komen. Adem de frisse lucht diep in terwijl je een nieuwe stap zet. Genieten maar… Ontdek de grensstreek van Duitsland tijdens een leuke wandeltocht!

Waarom wandelen in Duitse grensstreek zo leuk is?

Het landschap in de Duitse grensregio is veelzijdig in zowel het aanbod van wandelroutes, als het diverse landschap. Het bosrijke gebied, de vruchtbare veengronden en de rustieke landweggetjes maken het de ultieme locatie voor wandelliefhebbers. Of je maar af en toe wandelt, of een geoefende wandelaar bent, de Duitse grensstreek biedt voor ieder wat wils! Naast de pracht en praal van de natuur kunnen ook bewonderaars van historie vollop  genieten. Want op verschillende wandelroutjes loop je in de sporen van handelaren en historische helden. Verken het buurland en ontdek het geheim over de grens in jouw eigen wandeltempo!

In welke Duitse grensregio’s kun je het beste gaan wandelen?

De regio’s op de grens tussen Duitsland en Nederland met hun riviertjes, veenlandschap, oude bossen en glooiende heuvels spreken tot de verbeelding. De beste grensregio’s om te gaan wandelen in Duitsland zetten we op een rij:

  • Grafschaft Bentheim met Burchtsstadje Bad Bentheim

  • Münsterland met de sfeervolle hanzestad Münster

  • Osnabrücker Land met de vredesstad Osnabrück

Hier vind je plekken – zo mooi dat je bijna niet kunt geloven dat het kàn, zo dichtbij huis. Zet je tent op vlakbij de prachtig bosrijke Ahornweg in het Osnabrücker Land, of ga gezellig met het hele gezin op speurtocht op de paden van de Grafschafter Spurensuche.

Wat zijn mooiste wandelroutes in Duitsland over de grens?

Van korte wandelroutes, dagtochten, meerdaagse trekkingen, in het Duitse grensbied vind je de mooiste wandelgebieden en natuurparken. Op zoek naar een familievriendelijke route? Kies dan bijvoorbeeld Teutoschleifen met goed begaanbare paden en prachtige uitzichten. Of laat je verrassen door wilde flamigo’s in het veengebied Zwillbrocker Venn.

Volg eens een wandelroute met een speciaal thema – leuk als je wat meer wilt weten over de streek. Op het Kommiezenpad volg je bijvoorbeeld de oude smokkelroutes langs de grens of stap in de voetsporen van de oude marskramers op de Handelsweg. Nog meer terug in de tijd? Treed in de voetsporen van dino’s en romeinen tijdens de Diva Walk.

Iets meer pit in je vakantie? Hermannshöhen is een van de mooiste wandelroutes in Duitsland. De  bergwandeling tussen twee natuurgebieden in geeft werkelijk een prachtig vergezicht. Of wandel de Mühlenweg van 97 kilometer, langs – je raad het al – bijzondere Duitse molens. Een perfecte combinatie tussen heden en verleden!

Een aantal mooie wandelroutes in Duitsland over de grens

Teutoschleifen

Eindeloos wandelen door het Tecklenburger Land.

© Tecklenburgerland Touristiek

Zwillbrocker Venn

Op bezoek bij de flamingo's

© Vincent Croce

Mühlenweg

Fiets de Vredesroute tussen Osnabrück en Münster.

© Vincent Croce

Wat zijn de beste campings voor een wandelvakantie in de Duitse grensregio?

De vakantie is bij uitstek een periode om bewust te vertragen –en wat past daar nu beter bij dan lopend in je eigen tempo de omgeving te ontdekken? Veel campings in Duitsland liggen in mooie natuurgebieden; hier wandel je vanaf de camping direct de paden op. Wanneer je wilt wandelen tijdens je vakantie, boek dan een verblijf op een van deze campings.

Meer informatie over wandelen in Duitsland

Meer informatie, downloads van routes, overzicht wandelroutes vind je op de website van Geheim over de grens, of vraag het aan via contact.
Op zoek naar ervaringsberichten van vakantiegangers? In ons blog lees je leuke (geheime) tips voor de perfecte wandelvakantie in Duitsland.
Wil je graag meer ervaren over de omgeving en wat je er allemaal tijdens een dagje uit kunt beleven? Je bent op zoek naar campingtips? Houd dan onze campingsnews & blog in de gaten, meld je aan voor onze nieuwsbrief of volgs ons op social media en blijf altijd op de hoogte!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.