Voer zoektermen in om te zoeken naar campings, accommodaties, arrangementen en pagina's. Druk na het invullen van een zoekterm op [ENTER] om uitgebreid te zoeken.
Maatregelen Coronavirus
De bezienswaardigheden in Teutoburgerwoud

De bezienswaardigheden in Teutoburgerwoud

Een bijzonder goed verborgen geheim vlak over de Duitse grens is het Teutoburgerwoud, of op zijn Duits ‘Teutoburgerwald’. Hier vind je prachtige natuur, mooie landschappen en schattige dorpjes. Daarnaast heeft het gebied een omvangrijke historie en bijzondere bezienswaardigheden. Houd jij van wat activiteit en sport tijdens de vakantie? Ga eropuit in de prachtige bossen, glooiende heuvels en langs de natuurwonderen van het Teutoburgerwoud. Ontdek dit verborgen juweeltje vlak over de grens!

Waarom is Teutoburgerwoud het bezoeken waard?

Teutoburgerwald is een natuurgebied zo’n 140 kilometer over de Duitse grens in het gebied Noordrijn-Westfalen. In dit natuurgebied liggen de natuurparken Natur- und Geopark TERRA.vita en Naturpark teutoburger Wald. Het Teutoburgerwoud staat bekend om de indrukwekkende bergrug van 105 kilometer lang die in het gebied ligt en die ook een belangrijke rol speelde in historische gebeurtenissen. Bijvoorbeeld tijdens een veldslag tussen de Romeinen en Germanen in het jaar 9. Ook vind je er sporen van dinosauriërs. Buiten de rijkelijke historie om, is het een perfecte locatie om te wandelen, te fietsen of om sprookjesachtige dorpjes te bezoeken. Hierdoor biedt het Teutoburgerwoud voor ieder wat wils!

Tecklenburger Land - ©Ronald Jansen

 

Wat zijn bezienswaardigheden in Teutoburgerwoud?

In het Teutoburgerwoud vind je tal van bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Zo zijn er vele grotere, maar ook kleinere plaatsen met hun eigen historie en verhaal. Van kastelen tot dino voetsporen en monumenten. We zetten een aantal bezienswaardigheden op een rij.

 • Externstenen
 • Natuurpark TERRA.vita
 • Tecklenburg
 • Piesberg

Externstenen in Teutoburgerwoud

Externstenen, of op zijn Duits ‘Externsteine’ is een zandstenenformatie in het Teutoburgerwoud in Duitsland. Deze zandstenen rotsen zijn ongeveer zo’n 120 miljoen jaar geleden ontstaan. Hierdoor zijn er vele sporen teruggevonden van de Middeleeuwen en hoogstwaarschijnlijk zelfs de prehistorie. Naast het feit dat de Externstenen in het Teutoburgerwoud er indrukwekkend uitzien, is het dus ook een bezienswaardigheid met een verhaal.

Natuurpark TERRA.vita

TERRA.vita is een spectaculair natuurpark aan de rand van het Teutoburgerwoud. Het natuurpark is zelfs zó bijzonder, dat het aangemerkt is als UNESCO Geopark. En zo’n prestigieuze status krijgt een natuurgebied natuurlijk niet zomaar. TERRA.vita is een stukje historie, want het natuurpark bestaat al 300 miljoen jaar. Rotsformaties, fossielen, dinosporen, je kunt het zomaar tegenkomen in TERRA.vita. Maar de mysterieuze veengebieden, idyllische riviertjes en indrukwekkend heuvellandschap maakt het gebied ook perfect voor een fietstocht of wandeling. Daarnaast vind je in deze omgeving prachtige oude huizen in de karakteristieke Duitse vakwerkstijl. Je kijkt je ogen uit in de omgeving van TERRA.vita.

Natuur- en Geopark TERRA.vita

Tecklenburg: het balkon van Münsterland

Tecklenburg is een pittoresk stadje op de top van het Teutoburgerwoud. Hierdoor staat het ook wel bekend als ‘het balkon van het Münsterland’. De ligging biedt bewoners en bezoekers namelijk prachtige panoramische vergezichten over de omgeving. Naast het indrukwekkende uitzicht is Tecklenburg een bijzondere plek om te bezoeken. In het stadje vind je witte vakwerk- en erehuizen in een Middeleeuwse stijl. In deze 16e eeuwse huizen zitten tegenwoordig leuke winkeltjes of horecagelegenheden waar je traditionele hebbendingetjes of versnapperingen kunt bemachtigen. Flammkuchen met apfelstrüdel na bijvoorbeeld. Met verschillende musea, zoals het poppenmuseum, in combinatie met de prachtige omgeving en interessante architectuur durven wij je te garanderen dat je hier zeker een dag of langer zoet bent!

Natuurgebied Piesberg

Het Duitse grensgebied herbergt vele verrassingen. Wist jij bijvoorbeeld dat je hier zelfs een vulkaan vindt? Deze inactieve vulkaan is ook in het verleden nooit uitgebarsten, maar bood door de jaren heen veel bedrijfigheid. Denk bijvoorbeeld aan steendelving in mijnen. Deze mooie omgeving met een dynamische natuur staat bekend als Piesberg. Dit natuurgebied is ideaal voor natuurliefhebbers. De prachtige bosrijke wandelroutes, de uitzichten of de streengroeve zorgen voor veel afwisseling in activiteiten. Meer een cultuurfanaat? Bezoek dan het museum van Industriekultur waar je alles leert over de industriegeschiedenis. Je vindt hier antieke stoommachines, een inkijkje in het werk van ouderwetse mijnwekers en een historisch spoorlijntje. Zeker een bezoek waard!

Osnabrück - Met de trein langs de Piesberg - ©Achim Meurer Osnabrück - Blik op Osnabrück vanaf de Piesberg - ©Achim Meurer

Waar kan ik goed fietsen en wandelen in Teutoburgerwoud?

Voor een ieder die houdt van activiteit is het Teutoburgerwoud een fantastische omgeving. Er zijn vele prachtige wandelpaden, fietstochten en trektochten voor elk niveau. We lichten een aantal bijzondere routes uit.

Fietsen in Teutoburgerwoud

 • Römer-Lippe-Route: Een fantastische fietstocht in Teutoburgerwoud voor liefhebbers van historie, met name van het Romeinse tijdperk. De route begint bij het eerder besproken Hermannsdenkmal en de 295 kilometer die volgt kom je langs prachtige landschappen, historische binnensteden en Romeinse musea. Volg hun sporen!
 • Grensganger Route Teuto-Ems: Een prachtige route langs de grens van Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Een indrukwekkend inkijkje in de tijd dat Duitsland nog uit vele kleine landjes bestond door her en der oude grensstenen die er te vinden zijn. Met daarnaast prachtige vestigingen, zoals de Ibrug. Een leuke dagtocht van 49 kilometer.

Wandelen in Teutoburgerwoud

 • De Teutoschleifen: Indrukwekkende rotsformaties, kleine en dichte bospaden, prachtige vergezichten. Dat is wat je tijdens deze wandeltocht in Teutoburgerwoud tegenkomt. Tijdens deze wandelroute passeert veel de revue: idyllische dorpjes, gastvrije horeca en een heuse natuurbelevenis. Door de goed aangelegde paden en de verschillende routes is deze wandeling voor een ieder goed te doen!
 • Hermannshöhen: Deze wandelroute in het TEUTOBURGERWOUD staat bekend als een van de allermooiste bergwandeling van Duitsland. Door de glooiende heuvels tussen de natuurgebieden TERRA.vita en Teutoburgerwald, met soms pittige klims, maar ook rustgevend laagland met riviertjes. Langs het Hermannsdenkmal en de ‘Externsteine’. De route is 226 kilometer, maar je kunt natuurlijk ook een kortere hike doen in dit gebied.

Tecklenburger Land - Teutoburgerwoud

Wat is de beste camping in Teutoburgerwoud?

Ben je van plan om bezienswaardigheden te bezoeken, of te fietsen of te wandelen in het Teutoburgerwoud? Een kampeervakantie is dan de perfecte match. De campings die dicht in de buurt liggen van deze prachtige omgeving zijn:

 • Bullerby am Attersee: Deze prachtige camping ligt in een natuurrijke omgeving, tussen de bossen van Teutoburgerwoud en Tecklenburgerland. Op deze ruim opgezette camping is er ruimte voor veel plezier en vertier: bootjesverhuur, tafeltennis, waterfietsen, strand met ligweide, een midgetgolfbaan en meer. Maar het belangrijkste: vanaf de camping loop je zo naar de beroemde wandelpaden van het Teutoburgerwoud!
 • Eurocamp: Deze prachtige terrassencamping biedt een indrukwekkend vergezicht over een groene omgeving. Het is gelegen in een zijdal van het Teutoburgerwoud wat de ligging zeer uniek maakt. Hierdoor start je ook vanaf de camping je wandel- en fietstochten door het Teutoburgerwoud.
 • Alfsee: Iets verder weg, maar op goede afstand, ligt de camping Alfsee. Met een uurtje rijden bevind je je bij bezienswaardigheden zoals Hermannsdenkmal. Deze camping ligt naast het beschermde natuurgebied van TERRA.vita. Door voor deze camping te kiezen, heb je twee bijzondere gebieden op korte afstand!

Ontdek de campings