© ©Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Christoph Steinweg

Friedensroute (Vredesroute) Münster-Osnabrück

In een oogopslag

  • Start: Die Friedensroute ist in beide Richtungen befahrbar und beschildert.
  • Eindpunt: Die Friedensroute ist in beide Richtungen befahrbar und beschildert.
  • medium
  • 163,00 km
  • 207 m
  • 37 m

Beste seizoen

Bewandel voor de verandering eens gebaande paden …

... want de Vredesroute volgt de wegen van de zogenaamde Vredesruiters, die tot en met 1648 vijf jaar lang tussen Osnabrück en Münster heen en weer reden. In beide steden probeerden gezanten van de Europese machten een einde van de Dertigjarige Oorlog te bewerkstelligen. Er waren veel vragen te beantwoorden: Hoe was de verstandhouding tussen Nederland en Spanje in Münster? En hoe zat het nou precies met de Duitse keizer en de Zweedse koningin in Osnabrück? De Vredesruiters brachten de antwoorden in een vlotte galop. Jij mag op dit traject echter lekker rustig aan doen. En vooral van de fraaie overgang van het Teutoburger Wald naar het parkachtige landschap van het Münsterland genieten.
Bezoek de plaatsen waar wereldgeschiedenis werd geschreven. Neem in de Vredeszaal van het meer dan 500 jaar oude stadhuis van Osnabrück daar plaats, waar de afgevaardigden van keizer Ferdinand III en koningin Christina van Zweden samen met vertegenwoordigers van tal van kleinere staten voor het eerst probeerden hoe het werkt: een pan-Europese vredesconferentie. Historische portretten tonen al die staatsmannen, die hier kibbelden, onderhandelden en op nieuws uit Münster wachtten.
 
Het uitzicht vanaf het stadhuis van Osnabrück is sinds de vredesonderhandelingen van 350 jaar geleden nauwelijks veranderd: gotische trapgevels en spitsbogen domineren hier het stadsbeeld. Als de Vredesruiters nu de stad zouden uitrijden, zouden zij zich echter behoorlijk verbazen. Langs de uitlopers van het Teutoburger Wald rondom Hasbergen zijn spannende sporen van de industriecultuur te ontdekken. Bijvoorbeeld in de Silberseestollen, de mijngangen bij het ‘Zilveren Meer’. Dit is een te bezichtigen mijn van het natuurpark TERRA.vita en hier vind je een versteende zeebodem en sporen van miljoenen jaren oude zeedieren. Het plaatsje Hagen am Teutoburger Wald zou voor de Vredesruiters echter een haast onveranderde aanblik bieden. Want deze gemeente viel terug op de oude traditie van de kersenteelt, legde nieuwe fruitboomgaarden aan en zorgt voor de oude boombestanden. In het voorjaar fiets je hier door een luchtig-lichte dwarreling van spierwitte bloesemblaadjes.
 
In Bad Iburg splitst de route zich. Ongeacht welke richting je kiest - bezichtig eerst het prachtige kasteel dat hoog boven het kuuroord uittorent. Want hier resideerden de prins-bisschoppen van Osnabrück, die sinds het sluiten van de Vrede van Westfalen soms katholiek, soms protestants waren - een unieke regeling in heel Europa. De oostelijke route brengt je langs het zoutwater-kuuroord Bad Laer en door de aspergeregio rondom de plaats Glandorf.
De westelijke route volgt nog een tijdje de heuvelruggen van het Teutoburger Wald door de plaatsen Lienen en Lengerich naar Tecklenburg. Aan de voet van dit pittoreske bergstadje bevindt zich het waterkasteel Haus Marck, waar in 1643 de pan-Europese conferentie werd voorbereid. Eindbestemming van beide routes is Münster. In het tweede stadhuis van de Vrede van Westfalen namen ook vertegenwoordigers van het Vaticaan aan de onderhandelingen deel, die in Osnabrück niet met de protestanten aan één tafel wilden zitten. Dankzij de Vredesruiters kon men het uiteindelijk echter toch met elkaar eens worden.

Dit ga je zien

Bucksturm

Osnabrück

© CC-BY-SA | Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Sven Christian Finke-Ennen

Kunsthalle Osnabrück

Osnabrück

© CC-BY-SA | Sven Christian Finke-Ennen

Redlingerstraße

Osnabrück

© CC-BY-SA | Michael Pasternack

Windmolen Glandorf

Glandorf

© CC-BY-SA | Christoph Beyer

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.