BahnRadRoute Teuto-Senne (trein & fietsroute Teuto-Senne)

In een oogopslag

  • Start: Osnabrück
  • medium
  • 135,90 km
  • 8 uren 58 minuten
  • 185 m
  • 64 m

Beste seizoen

De BahnRadRoute Teuto-Senne brengt je van Osnabrück via Bielefeld naar Paderborn.

Bijzonder aan deze route: Fiets en trein kunnen onderweg met elkaar worden gecombineerd. Je kunt de dagroutes, de volgorde van de etappes en gecombineerde trein-fiets-uitstapjes geheel naar eigen wens en ook vanaf één vaste locatie plannen.
 
De BahnRadRoute Teuto-Senne is een afwisselende langeafstandsfietsroute, die langs twee spoortrajecten door het cultuurlandschap van het Teutoburger Wald met zijn gezellige kleine en grote steden loopt.
 
De route begint naar eigen keuze of bij het centraal station van Osnabrück of midden in de binnenstad van Osnabrück, bij de domkerk St. Peter. Het stadhuis van de Vrede van Westfalen op het marktplein direct tegenover de domkerk mag je absoluut niet overslaan! Nadat je de Vredesstad Osnabrück met de fiets (of de trein) hebt verlaten, neem je als het ware een duik in het mozaïekachtige bos- en weidelandschap van het Osnabrücker Land. Na een korte pauze in Bad Iburg of Bad Rothenfelde (variaties op deze route zijn beschikbaar, zie hieronder) bereik je bijna ongemerkt de grens tussen de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Of bijna ongemerkt, want deze grens loopt over de kam van het Teutoburger Wald, wat duidelijk aan de kuiten te voelen is.
 
Het landschap blijft boeien door de afwisselende combinatie van een heuvelachtige boscoulisse en vlakke weides aan de zuidelijke rand van het Teutoburger Wald. De route blijft relatief vlak en er kan dus op een ontspannen manier worden gefietst. Vanaf Bielefeld volg je de route door de Senne, de zandvlakte aan de oostelijke rand van de Westfälische Bucht. Hierbij fiets je over het hele traject parallel aan het spoor en kun je, indien gewenst, bij elk station je route met de trein voortzetten. Op deze manier ben je, mocht je met kinderen of bij wisselvallig weer onderweg zijn, altijd ervan verzekerd, dat je weer snel en veilig thuis kunt komen. Eindpunt van de route is de oude bisschopsstad Paderborn, die bezoekers niet alleen met haar in romaans-gotische stijl gebouwde domkerk en het keizerlijke paleis, de Kaiserpfalz, weet te bekoren. Met het stadhuis met zijn drie gevels en het kasteel Neuhaus met zijn barokke tuin noemen we gelijk twee parels van de zogenaamde Wezerrenaissance in het stadsgebied van Paderborn.
 
Wie de - overigens op zich al zeer afwisselende en aantrekkelijke - directe route naar Paderborn wil verlengen, kan ook nog een omweg maken via Bad Iburg, Borgholzhausen of naar de binnenstad van Bielefeld.
 
Een overzicht van deze route vind je ook in de folder BahnRadeln.
 
Interessante pakketreizen zijn te boeken op www.mevelo.de.

Dit ga je zien

Bucksturm

Osnabrück

© CC-BY-SA | Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Sven Christian Finke-Ennen

Redlingerstraße

Osnabrück

© CC-BY-SA | Michael Pasternack

Zoo Osnabrück

Osnabrück

© CC-BY-SA | Zoo Osnabrück

carpesol SPA Therme

Bad Rothenfelde

© CC-BY-SA | de Witt Janßen Partner

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.