© Klaus Herzmann

Radroute der Megalithkultur (Fietsroute van de megalietcultuur)

In een oogopslag

  • Start: Es kann jederzeit in die Tour eingestiegen werden.
  • Eindpunt: Oldenburg
  • medium
  • 394,50 km
  • 162 m
  • 1 m

Beste seizoen

5.500 jaren cultuurgeschiedenis op een spannende route tussen Osnabrück en Oldenburg.

Op de Radroute der Megalithkultur ontdek je meer dan 70 megalithische graven en leer je meer over hun fascinerende historie.
Zwerfstenen van graniet zijn nog veel zwaarder dan dat ze eruit zien: de 70 megalietgraven langs deze fietsroute zijn gebouwd van rotsblokken die per stuk maar liefst tot 50 ton wegen - net zoveel als het gewicht van 2.500 fietsen. Wie kon zoiets meer dan 5.000 jaar geleden bouwen zonder machines en met pure spierkracht? Reuzen! Dat geloofden de mensen vroeger en ze vertelden elkaar verhalen en legendes over de „hunebedden”.
Volg de mythes op deze route tussen Osnabrück en Oldenburg. Ontdek op zandruggen te midden van grote heidevelden of in het halfdonker van diepe bossen de duivelsstenen, de baktrog van de duivel, de oven van de duivel en nog vele andere neolithische cultusoorden.
 
Ervaar hier de waarheid over de megalithische graven, die minstens net zo spannend is als de sagen die erover worden verteld. Want de bouwmeesters in het neolithicum gebruikten blijkbaar al 5.500 jaar geleden trekdieren en maakten gebruik van de hefboomwet, die pas 3.000 jaar later door Archimedes werd beschreven.
 
De megalithische graven geven daarnaast ook inzicht in het dagelijkse leven van het neolithicum, want ze bevatten grafgiften zoals wapens, sieraden en voedsel. In de karakteristieke „trechterbekers” werden sporen gevonden van tal van gerechten en op grond daarvan weten wij tegenwoordig dat de mensen toen schapen, geiten, runderen en varkens hielden en tarwe, gerst, erwten en bonen verbouwden.
 
Reproducties van megalietgraven inclusief hun complete inhoud vind je in het tentoonstellingscentrum voor archeologie van het Emsland in Meppen en in het nationale museum voor natuur en mens in Oldenburg. Achtergrondinformatie over de afzonderlijke grafplekken vind je op de informatieborden ter plaatse.
  
Onze reistip:
 

Stenen als ooggetuigen van de geschiedenis.

Je etappes:
Etappe 1: Osnabrück – Bramsche, circa 70 km
Etappe 2: Bramsche – Fürstenau, circa 59 km
Etappe 3: Fürstenau – Meppen, circa 70 km
Etappe 4: Meppen – Werlte, circa 52 km
Etappe 5: Werlte – Cloppenburg, circa 40 km
Etappe 6: Cloppenburg – Wildeshausen, circa 49 km
Etappe 7: Wildeshausen – Ganderkesee, circa 22 km
Etappe 8: Ganderkesee – Oldenburg, circa 36 km
 
Interessante pakketreizen zijn te boeken op www.mevelo.de.

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.