© Christoph Steinweg

Artland-Radtour (Artland-Fietsroute)

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 103,00 km
  • 6 uren 38 minuten
  • 112 m
  • 19 m

Beste seizoen

Welkom op de Artland-Radtour! (Artland-Fietsroute)

Smaakvolle eindbestemmingen als afsluiter van elke etappe en mooie inkijkjes in de boerderijcultuur van het Artland biedt de Artland-Radtour in overvloed. Onderweg kun je genieten van de schoonheden van de oude, vruchtbare cultuurgrond, het rivierlandschap van de Hase, een ommetje naar het veen en tal van interessante ontmoetingen met de geschiedenis. Golvende korenvelden voor de achtergrond van diepgroene bosjes, door riet omzoomde beekjes te midden van sappige groene weides en daar tussenin steeds weer indrukwekkende boerderijen met oeroude bomen en kolossale heggen - fietsende gasten waarderen tegenwoordig vooral het landschappelijke rijkdom van het Artland.
De boeren op de circa 700 boerderijen links en rechts van de rivier de Hase prijzen zich al van oudsher gelukkig met het rijkdom dat ze aan hun vruchtbare grond te danken hebben. Vol trots pronken ze met hun welstand met prachtige boerderijen met door beoefenaars van de kunstnijverheid versierde vakwerk-façades met weelderig houtsnijwerk en hoogwaardige schilderkunst. Op tal van deze - onder monumentenzorg vallende - boerderijen worden tegenwoordig gasten onthaald en in de boerderijwinkels verkoopt men regionale specialiteiten. Op sommige plaatsen vind je onder de oeroude eiken balken ook een onderkomen voor de nacht - in gezellige vakantiehuizen, maar ook avontuurlijk-romantisch in het hooi.
Het vakwerk is ook kenmerkend voor de steden en dorpen van het Artland - met name in de oude Burgmanns- en Hanzestad Quakenbrück, tegenwoordig het economische en culturele centrum van de regio. Maar ook in de wat kleinere plaatsen zijn tal van symbolen van de welvaart van weleer te vinden. Bijvoorbeeld in de schitterende kerken zoals de Artländer Dom. Of in de bijzondere manier waarop plaatsen als Menslage en Gehrde zijn opgezet: rondom de kerk staan de huizen dicht op elkaar, slechts door een paar poorten kun je het binnenste van deze „kerkring” betreden. Als er gevaar dreigde, werden deze poorten gesloten en de voorraden en schatten van de stad konden zoals in een burcht tegen belegeraars worden verdedigd.
Hoe lang het vruchtbare Artland reeds is bevolkt, laat zich afleiden uit de circa 5.000 jaar oude megalietgraven op de Ankumer Höhen.
De bouwheren worden beschouwd als de eerste boeren van het Noordwesten. Ook aan de iets jongere historische gebouwen en monumenten zou je niet achteloos voorbij moeten fietsen. Een korte stop is bijvoorbeeld de moeite waard bij Everdings windmolen in Groß-Mimmelage, kasteel Fürstenau en het voormalige cisterciënzerinnenklooster Stift Börstel.
Als je in een van de boerderijwinkels je proviand hebt bijgevuld, kun je van een heerlijke pauze genieten in de diepe bossen en veenlandschappen tussen Berge en Menslage.

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.