© Dieter Schinner - DS Foto-Design

Mühlenweg bij het Wiehengebergte

In een oogopslag

  • medium
  • 98,38 km
  • 1 Dag 1 uur 36 minuten
  • 168 m
  • 44 m

Beste seizoen

Een liedje zegt dat molenaars van wandelen houden

En dat klopt niet, althans niet voor molenaars uit het Osnabrücker Land. Want die gaan niet weg. En ze houden hun monumenten met veel toewijding en aandacht voor detail in goede staat zodat je tijdens je wandeling over de 97 kilometer lange Mühlenweg door het Wiehengebergte, elf historische molens kunt ontdekken. Ze bijna allemaal volledig functioneel en de meeste zijn te bezoeken. Zonder uitzondering staan ze in een bijzonder mooi landschap tussen Osnabrück en het Wiehengebergte.

Historische techniek in actie

Als kinderen een molen schilderen, lijkt die bijna altijd precies op de molen van Lechtingen, een trotse molen naar Nederlands model met vier enorme wieken. Dankzij een vereniging van molenliefhebbers draaien die nog regelmatig. De restauratie van de molen, die sinds 1970 stilstond, heeft vijf jaar geduurd. Tegenwoordig is het de trots van de gemeente Wallenhorst en een zeer populaire bestemming, omdat de historische techniek in volle actie kan worden bekeken. Als je in de molenwinkel een souvenir koopt, steun je de vereniging. Bijna alle andere molens zijn watermolens. In de buurt zijn namelijk talloze beekjes in het Teutoburger Wald en het Wiehengebergte die het landschap onderweg vormgeven. Hoe het was om in een watermolen te wonen, is bijzonder goed te zien in Ostercappeln-Venne.

Eilanden in de molenvijver

Ook hier heeft een vereniging de historische faciliteit gerestaureerd waarbij de technische innovaties die in de loop van de tijd zijn toegevoegd, intact zijn gebleven. Zoals de ongeveer 80 jaar oude dieselmotor die wordt gebruikt in perioden met weinig water. Recht tegenover de molenvijver zijn twee eilanden waarop de lokale en wandelvereniging een klein openluchtmuseum runt met bakkerij, smederij en café, die vooral op zondag als er vers gebak is een geweldige rustplaats is. Om goede redenen kunnen niet alle molens van binnen worden bezichtigd. Zo is de molen Sommer bijvoorbeeld particulier eigendom en nog steeds in bedrijf. Schlepturper Mühlenbach runt hier al eeuwenlang een houtzagerij.

Kastelen, paleizen en een ‘weerhen’

In de watermolen in het Nettetal wordt al meer dan 800 jaar meel gemalen. Daarnaast wordt hier elektriciteit opgewekt met waterkracht. Dit is niet nieuw: de Tüchter Mühle voorzag al in het begin van de 20e eeuw 19 huishoudens van elektriciteit. Naast de negen water- en twee windmolens ontdek je onderweg diverse andere monumenten. Bijvoorbeeld de ruïnes van 1200 jaar oude Wittekindsburg, de watermolen in het Nettetal, de watermolen in Ostercappeln/Venne, Wasserburg Alt Barenaue, Schloss Neu Barenaue en de Alte Alexanderkerk in Wallenhorst. Deze wordt als de oudste kerk beschouwd. Op de toren staat geen haan maar een hen, omdat die andere kerken moest ‘uitbroeden’. Dat is goed gelukt, zoals je onderweg kunt zien.

Meer informatie over de Mühlenweg en aantrekkelijke arrangementen vind je op www.muehlenweg-am-wiehengebirge.de

Onze etappevoorstellen:

Etappe 1: Wallenhorst – Nettetal (Osnabrück), ca. 12 km
Etappe 2: Osnabrück (Attersee) – Bramsche (Schleptrup), ca. 21 km
Etappe 3: Bramsche (Kalkriese) – Ostercappeln-Venne, ca. 11 km

Dit ga je zien

Minigolf Nettetal

Wallenhorst

© CC-BY-SA | Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Gerd Krauskopf

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer routes

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.