© Christoph Steinweg, Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH

Hase-Ems-Tour (Hase-Eems-route)

In een oogopslag

  • Start: De route kan overal gestart worden.
  • gemakkelijk
  • 331,75 km
  • 21 uren 19 minuten
  • 180 m
  • 11 m

Beste seizoen

Alsmaar de rivier de Hase volgend kom je vanzelf bij de Eems.

Onderweg kun je genieten van een zeer uitzonderlijk en veelzijdig rivierlandschap. Want de Hase is een wispelturig watertje, verandert af en toe van richting, vertakt zich naar een rivierdelta en heeft soms moerassige en soms steile oevers. Heel anders dan de Eems, die als belangrijke waterweg zonder veel omhaal en doelgericht haar weg vervolgt.
 
Duizenden fruitbomen staan langs de Hase tussen de bron in Melle en de Eemsmonding in Meppen. Ze werden 20 jaar geleden als modelproject van de Duitse Bondsstichting Milieu geplant en nu de bomen zijn uitgegroeid, draagt dit project de mooiste vruchten - vooral appels, kersen en peren, die tussen juni en september rijpen. In de bloeiperiode in de lente is deze fruitbomenlaan bovendien ook nog een lust voor het oog.
Als betrouwbare wegwijzer is deze allee echter net zo weinig geschikt als de loop van de rivier zelf. Want de bomenrijen vertonen gaten. En de loop van de Hase vertakt zich kort na de bron in Gesmold. In deze zelden voorkomende „bifurcatie” ontstaat de rivier de Else, die dus geen eigen bron heeft. Andere water- en rivierfenomenen worden in een leerrijke waterspeeltuin begrijpelijk uitgelegd.
 
Waar de Else naar de Wezer stroomt, vervolgen de Hase en het fietspad hun weg richting de Eems. Missen kun je de rechter rivierloop niet, want zoals alle andere fietsroutes is ook de Hase-Ems-Tour volledig bewegwijzerd en brengt je altijd heel betrouwbaar naar Osnabrück, overigens ook een aantrekkelijk startpunt. Want de Hase is beeldbepalend voor een deel van de binnenstad van Osnabrück en vormt vervolgens de vloeiende overgang naar het beschermd natuurgebied Haseniederung (Hase laagvlakte).
 
Hier is de Hase reeds een krachtige waterloop en drijft tal van molens aan. Ook in Bramsche, waar het gilde van de lakenmakers al sinds de Middeleeuwen zijn stoffen met waterkracht vervaardigde. Het meervoudig bekroonde lakenmakersmuseum brengt deze geschiedenis tot leven. Graankamer van het prinsbisdom Osnabrück. De welvaart herken je aan de prachtige met houtsnijwerk en schilderkunst versierde vakwerkhoeves.
 
Kort na Quakenbrück maakt de Hase een plotselinge zijsprong en stroomt in westelijke richting verder richting de Eems. Op de laatste kilometers, onder andere door de stad van de kornbrandstokerijen Haselünne, woekert deze rivier met zijn natuurlijke charmes: langs zijn gerenatureerde oevers voelen ijsvogels en bevers zich thuis. In de historische binnenstad van Meppen, hoofdstad van het Emsland, mondt de Hase dan uiteindelijk in de Eems, die je nu op je route richting Lingen en Rheine verder zal begeleiden. Beleef het contrast: vrachtschepen met producten uit de hele wereld zijn op deze grote rivier onderweg. Let op dat je hier de afslag naar het Veenmuseum van het Emsland niet mist, want hier wordt je geïnformeerd over de ontstaansgeschiedenis en de cultivering van het veen.
 
Onze reistip:
 
Hase-Ems-Gemütlichkeits-Tour (Hase-Eems-Gezelligheidsroute)
Je etappes:
Etappe 1: Osnabrück - Bersenbrück, circa 55 km
Etappe 2: Bersenbrück - Löningen, circa 58 km
Etappe 3: Löningen - Meppen, circa 45 km
Etappe 4: Meppen - Lingen, circa 40 km
Etappe 5: Lingen – Rheine/Hörstel, circa 55 km
Etappe 6: Rheine/Hörstel - Osnabrück, circa 40 km
 
Interessante pakketreizen zijn te boeken op www.hasetal.de.
 
All-in reisaanbiedingen aanvragen

Dit ga je zien

Automuseum Melle

Melle

© CC-BY-SA | Klaus Hetzmann

Lookentor

Lingen (Ems)

© Lookentor, Lucas Pretzel

Rubbenbruchsee

Osnabrück

© CC-BY-SA | Seidenglanz, Nicky Seidenglanz / Seidenglanz

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.