Heinrichiederichs Museum

Het Heinrich Friederichs Museum in Warendorf herdenkt de gelijknamige beeldhouwer met geselecteerde tentoonstellingen, schilderijen en nalatenschappen. Gesneuveld in de oorlog op slechts 32-jarige leeftijd, stierf hij als een gerenommeerde en veelbelovende freelance kunstenaar wiens werken, talenten en ideeën een blijvend stempel drukten op het kunstgebeuren. Het museum houdt Friederichs culturele en idealistische waarden levend. De kunstenaarsvereniging kijkt treurig naar het verlies van de man uit Warendorf, wiens artistieke expressiviteit onder normale omstandigheden enorme proporties zou hebben aangenomen.

De tentoonstelling omvat een indrukwekkend houten kerststalletje in Westfaalse stijl met meer dan 20 figuren, een subtiel fonteinontwerp rijk aan figuren in een voormalige privétuin, vrouwensculpturen van expressieve vertelkracht, religieuze werken, portefeuilles vol rode krijttekeningen en potloodschetsen die bij veldpostbrieven uit de oorlog zaten, en nog veel meer.

Het leven van de kunstenaar

De beroemde beeldhouwer Heinrich Friederichs werd in 1912 in Warendorf geboren. Het museum is ook zijn geboorteplaats, waar zijn familie in de derde generatie een bruinbroodbakkerij runde. Friederichs zag af van het familievak en ging in de leer als houtbeeldhouwer bij Friedrich Beyer in Warendorf. Verdere jaren als leerling volgden bij de firma H. Hanewinkel. In dit bedrijf leerde hij de artistieke vormgeving van fonteinen, grafstenen en monumenten en figuratieve voorstellingen. Hij ging studeren in Münster en bezocht de Landeskunstschule, de kunstacademie Charlottenburg en de kunstacademie van Düsseldorf. De kunstenaar Ernst Barlach, met wie hij in nauw contact stond, had een blijvende invloed op Friederichs werk. Toen hij in 1938 naar Warendorf terugkeerde, begon een echte creatieve periode en Friederichs maakte in het hele land naam. Hij kreeg de beeldhouwprijs "Jung Westfalen" en nam deel aan gerenommeerde en prestigieuze tentoonstellingen. Toen hij weigerde lid te worden van de nazi-partij, werd hij opgeroepen als soldaat. Friederichs sneuvelde op 10 augustus 1944 op 32-jarige leeftijd in Letland. Betrokken inwoners van Warendorf stichtten ter nagedachtenis aan hem de Heinrich Friederichs Förderverein rond het museum.

Op de kaart

Heinrichiederichs Museum
Oststraße 47
48321 Warendorf
Deutschland

Tel.: +49 (0) 251 311781
E-mail:
Website: www.heinrich-friederichs-museum.de

Contactpersoon

Rosemarie Friedrichs

Tel.: +49 (0) 251 311 781
E-mail:

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.