Teutoschleife route 7 - Heiliges Meer

In een oogopslag

  • 8,47 km
  • 2 uren 1 minuut
  • 51 m
  • 41 m

De wandeling van het Mittellandkanal naar het beschermde natuurgebied Heiliges Meer biedt een prachtige mix van water, bos, veen, natte gebieden en hei. In de ongerepte natuur met talrijke meertjes voelen ook de zonnedauw en de libel zich thuis. Lengte 9 km / 70 m hoogteverschil.

Van het Mittellandkanaal tot het natuurreservaat van de Heilige Zee kun je een prachtige mix van water, bos, heide, natte weiden en heidelandschap ervaren. Vooral de sinkhole-meren, met name de Heilige Zee, geven deze tocht een uniek karakter. Overigens komt de term “Heilig” niet voort uit de religieuze betekenis van het woord, maar kan worden afgeleid uit het Laagduits voor “heuvelachtig” voor slecht of het Oud-Saksische “hola” voor “gat” of “diepte”.

De vorming van het water is te wijten aan zouten in het binnenste van de aarde, die door het grondwater zijn uitgespoeld en vervolgens zijn ingestort. Het resulterende merenlandschap omgeven door ongerepte natuur is nu een paradijs voor wandelaars en de route is gevarieerd.
Na eerst de drukte van de schepen op een deel van het Mittellandkanaal , gaat de wandeling verder over idyllische bos- en zandpaden, door vruchtbare velden en een prachtige bomenlaan naar de parkeerplaats van het voormalige restaurant “Forsthaus Am Heiligen Meer”, de tweede ingang van het pad.

Een smal pad leidt naar het Natuurhistorisch Museum, dat informatie geeft over de geschiedenis van de vorming van de sinkhole-meren, de habitat en de flora en fauna van dit buitengewone landschap. Misschien kun je het ene of het andere zeldzame exemplaar ontdekken. Want als het pad zich een weg baant door het unieke natuurgebied langs kleine kanalen, is de mogelijkheid zomaar aanwezig dat je een zeldzame plant of bloem kunt ontdekken. Het is bijzonder mooi en rustig in de vroege ochtend, wanneer de mist over het landschap waait en een mysterieuze sfeer creëert bij zonsopgang.

Een ander natuurspektakel is het prachtige heidelandschap, dat in de nazomer overgaat in een paarse bloemenzee. Op de terugweg, die in eerste instantie meer sinkhole-meren laat zien, verandert het landschap geleidelijk aan. Door veld en bos keren we terug naar het beginpunt.
Stevige wandelschoenen zijn een echte aanrader!

Weer

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.