© Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Christoph Steinweg

Grenzgängerroute (Grensgangerroute) Teuto-Ems

In een oogopslag

  • medium
  • 147,31 km
  • 9 uren 31 minuten
  • 148 m
  • 49 m

Beste seizoen

Burchten en kastelen, asperges en ham, natuur en twaalf historische steden en dorpen...

Grenzeloos genieten kun je tegenwoordig op elke kilometer van de Grenzgängerroute Teuto-Ems: Ontdek burchten en kastelen, proef asperges en ham en beleef twaalf historische steden en dorpen in het Osnabrücker Land, in Ostwestfalen-Lippe en in het Münsterland. Steek meerdere malen historische grenzen over en volg oude smokkelaarspaden en handelsroutes.
 
Zo grenzeloos reizen konden de mensen hier vroeger beslist niet. Van Versmold naar Bad Laer bijvoorbeeld fiets je op de Grenzgängerroute tegenwoordig in recordtempo, want de gemeenten aan de zuidkant van het Teutoburger Wald zijn buren. Smokkelaars daarentegen kenden allang heel andere wegen en brachten het kostbare zout uit Bad Rothenfelde via deze wegen „tolvrij” naar Westfalen. Daar werd het gebruikt om de geurige hammen te veredelen - overigens ook tegenwoordig nog een heerlijk bijgerecht bij de asperges uit Glandorf en Fürchtorf.
 
De oude grenslijnen worden gemarkeerd door verdedigingswerken zoals de markante en op grote hoogte gelegen burcht boven Bad Iburg. De meer dan 1.000 jaar oude vesting werd later tot een barokke residentie van de prins-bisschoppen van Osnabrück omgebouwd en is tegenwoordig een cultuurlocatie en een plek waar geschiedenis kan worden beleefd. Tot de grensvestingen van het bisdom behoorde ook Bad Laer, tegenwoordig een ontspannend kuuroord met een idyllisch kuurpark. Als er gevaar dreigde, vluchtten de burgers in de „Griese Torn”, de vroegromaanse kerktoren van St. Marien.
In de „buurlanden” ontdek je overigens nog veel meer bolwerken. Bijvoorbeeld het waterkasteel Loburg in Ostbevern en het zeer bijzondere dubbel-kasteelcomplex Harkotten in Fürchtorf. Het oudere van de twee herenhuizen heeft een barokke façade en afbeeldingen uit spooklegendes, die zich om de afbeelding van de „Witte Dame” slingeren. Het jongere van de twee herenhuizen is gebouw in classicistische stijl en tot nu toe is hier nog geen spook gesignaleerd.
 
Geesten en boeven, griezelverhalen en smokkelaarsavonturen, historische en amusante verhalen: alle legendes en verhalen van de Grenzgängerroute zijn verzonnen rondom het oude drielandenpunt, waar tegenwoordig echter te midden van bossen, asperge- en aardbeienvelden nog maar twee landen aan elkaar grenzen: Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Ooit lagen hier het graafschap Ravensberg en de prinsbisdommen Osnabrück en Münster naast elkaar, later de koninkrijken Pruisen en Hannover. Maar zoals eerder gezegd: tegenwoordig kun je op de Grenzgängerroute volledig grenzeloos van de regio genieten.
 
Meer informatie over de Grenzgängerroute Teuto-Ems vind je op de homepage.
 
Onze reistip:
 

Grenzeloos fietsen op de Grenzgängerroute

Je etappes:
1e etappe: Bad Laer – Bad Rothenfelde – Dissen – Borgholzhausen – Versmold, 39 km
2e etappe: Versmold - Füchtorf – Sassenberg – Warendorf – Ostbevern, 55 km
3e etappe: Ostbevern - Glandorf – Lienen – Bad Iburg – Hilter – Bad Laer, 54 km
 
Interessante pakketreizen zijn te boeken op www.hasetal.de of www.mevelo.de.

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.