zandsteenmuseum

In een oogopslag

Als stad van zandsteen is Bad Bentheim tot over de grenzen bekend, zelfs tot over het Europese continent.

Bad Bentheim staat ook buiten de grenzen van het Europese continent bekend als stad van de zandsteen. Overal in de stad treft u de Bentheimer zandsteen aan. Deze kan worden aangetroffen als muur- of straatstenen, als grote rots of als onderdeel van de gebouwen. Het kasteel Bentheim is wel het grootste gebouw dat uit de lokale zandsteen is gebouwd. De Bentheimer zandsteen ontstond meer dan 125 miljoen jaar geleden als zeesediment.

Al meer dan 100 jaar wordt de zandsteen in de Bentheimer en Gildehauser 'koelen' (steengroeven) gebroken. Veel bouwmeesters, steenhouwers en beeldhouwers wisten en weten dat op waarde te schatten. Ook wel 'Bentheimer goud' genoemd, was de zandsteen in het verleden een begeerd handelsproduct.

Het zandsteenmuseum toont in twee verschillende gebieden de betekenis van de zandsteen.

    Geologie van de Bentheimer zandsteen (ontstaan, hoedanigheid; opslaggesteente voor aardolie en grondwater). Computerprogramma’s vullen de tentoonstelling aan.
Geschiedenis van het beëindigen van het gebruik van de Bentheimer zandsteen; zijn betekenis voor de bouwkunst en de beeldende kunst en voor de economische ontwikkeling en het leven van de mensen uit de regio.

Speciale tentoonstellingen die jaarlijks plaatsvinden, ronden het geheel af.

Openingstijden:

Van maart t/m 31 oktober:
dinsdag tot zondag van 14 uur tot 18 uur
maandag gesloten

In het winterseizoen in de maanden november/december en februari/maart is het museum van 14 uur tot 17 uur geopend

In januari is het museum volledig gesloten.

Op de kaart

zandsteenmuseum
Funkenstiege 5 (Schlosspark)
48455 Bad Bentheim - Bad Bentheim
Deutschland

Tel.: 05922 99 42 77
E-mail:

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.