Altenberge IJskelder

In een oogopslag

Het monumentale pand biedt een blik in de keldergewelven van de voormalige "Baiersche Bierbrauerei Gebrüder Beuing". De ijskelder werd in de 19e eeuw gebruikt voor de koele opslag van ondergistend bier. De gistingskelder werd in 1860 gebouwd en de productie van ondergistend bier begon in 1861. Na een verwoestende brand en twee veranderingen van eigenaar werden de brouwerijactiviteiten contractueel stopgezet.

De Eiskeller in Altenberge is sindsdien van bijzonder wetenschappelijk en historisch belang en werd in 1996 op de monumentenlijst geplaatst. In een imposant paviljoen uit 2004 kunnen bezoekers kennismaken met de brouwerij en deelnemen aan rondleidingen. Bovendien vinden op het terrein talrijke projecten, lezingen en conferenties plaats. Alleen de onderste ijskelder is van oktober tot april niet toegankelijk, omdat in die periode zeldzame en beschermde vleermuissoorten in dit deel van de kelder leven.

RondleidingenEen rondleiding in de ondergrondse ijskelder van Altenberge is alleen mogelijk in het kader van een rondleiding. Rondleidingen vinden plaats op het hele uur tijdens de openingsuren. Groepen en schoolklassen kunnen het hele jaar door rondleidingen en bezoeken organiseren.
GeschiedenisIn 1860 dienden de gebroeders Franz en Johann Hermann Beuing een aanvraag in voor de bouw van een "Beierse" brouwerij in Altenberge, die zonder complicaties werd goedgekeurd. De productie van ondergistend bier begon reeds het volgende jaar. Het voordeel van de ijskelder: "Het bierwort, het brouwsel van moutgries en hop, moest zeer snel worden afgekoeld tot keldertemperatuur, zodat de biergist vervolgens kon uitgisten in de gistkuipen in de gistingskelder. Dit proces duurde ongeveer acht dagen. Het afgewerkte jongbier werd vervolgens overgeheveld naar opslagvaten waar de nagisting begon. Na ongeveer acht tot twaalf weken is het bier tot volle rijpheid gekomen. Bij dit proces speelt voldoende koelte een doorslaggevende rol, vooral in de zomermaanden, om te voorkomen dat het bier "omslaat" door de hoge omgevingstemperaturen.
Tien jaar na de oprichting van de brouwerij werd ze uitgerust met een stoomketel en een stoommachine
. Vanaf
1879 werd de brouwerij ook uitgerust met een kunstmatig koelsysteem van de firma Linde als aanvulling op het natuurlijke ijskoelsysteem. In 1890 werd de grote voorraadkelder op de middelste verdieping met de twee verdiepingen tellende ijskelder erboven vergroot tot een totaal van vier verdiepingen.
Na een verwoestende brand (1927) en twee wisselingen van eigenaar (1929, 1930) kwamen de brouwerij Germania en de particuliere brouwerij Rolinck contractueel overeen te stoppen met brouwen.
In 1996 werd het gebouw tot historisch monument verklaard en onder bescherming geplaatst. De meerlaagse structuur van het gebouw is niet alleen in Münsterland uniek. Voor zover bekend is het ook de enige in zijn soort in Europa. De onderste verdieping is lang een slaapplaats geweest voor bedreigde vleermuissoorten. Monument en natuurbescherming worden gecombineerd in de Eiskeller Altenberge.

Op de kaart

Altenberge IJskelder
Gooiker Platz 1
48341 Altenberge
Deutschland

Tel.: +49 2505 82-0
Fax: +49 2505 82-40
E-mail:
Website: www.eiskeller-altenberge.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.