Aa-Vechte-Tour

In een oogopslag

  • 130,41 km
  • 2 uren 10 minuten
  • 149 m
  • 39 m

Heerlijk fietsen in de Duitse grensstreek langs de riviertjes de Aa en Vechte.

De Aa-Vechte-Tour is een relatief lichte fietsroute door het land van Aa en Vechte in noordelijk Münsterland, net bij de Nederlandse grens: overwegend vlak, met hier en daar een kleine rimpel in de vorm van een vriendelijk glooiende heuvel. Het landschap doet voor Nederlanders heel vertrouwd aan: sappige weilanden doorsneden door slootjes en waterwegen. Net als bij ons, waar de Duitse Vechte ineens Overijsselse Vecht heet.

De verrassing zit hem in de historische bouwsels overal langs de route, die laten zien dat de ‘echte’ grens vroeger ietsje verder naar het oosten lag. Slot Steinfurt in Burgsteinfurt en de enorme burcht van Bad Bentheim, hoog op de rotsen. Het waren allebei vooruitgeschoven posten van het protestantse deel van Noord-Europa, dat voortdurend ruzie had met het katholieke bisdom Münster. De ridders aan de andere kant van de geloofsgrens verschansten zich in de vesting Horstmar. Rond die versterkte ridderhoven ontstonden al vroeg prachtige middeleeuwse nederzettingen. Acht van die stadjes doorkruis je tijdens de Aa-Vechte-Tour. Schöppingen, Wettringen, Laer en nog een paar.

Tussendoor fiets je 140 km ontspannen door het landelijke gebied, dat ook zo zijn charmes en eigenaardigheden heeft. Schaduwrijke bossen en kleurrijke veldboeketten, gewoon langs de weg. Hier en daar een mooi gelegen boerderij en op precies de juiste fietsafstand een uitnodigende herberg. Beginnen met de Aa-Vechte-Tour kan overal, even stoppen natuurlijk ook. In Ochtrup maak je kennis met de Ochtruper Nachtigall: een plaatselijke specialiteit die daar al eeuwen op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. De ‘nachtegaal’ is een fluit van aardewerk, voor een deel gevuld met water.

Weer

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.