In 45 dagen

Villa Live Open Air 2023 Selig

In een oogopslag

Op vrijdag 14.07.2023 viert niemand minder dan de Hamburgse cultband Selig in het park van Villa Hecking hun 30-jarig podiumjubileum. Toen Selig in 1994 hun debuutsingle "Sie hat geschrien" uitbracht, was de verbazing groot. Een mix van grunge en rock, maar met Duitse teksten - dat had nog niemand eerder gedaan. "Ik herinner me nog hoe we toen in de Lehmitz zaten te filosoferen - dat we moesten doorbreken met rock'n'roll, dat we moesten opvallen en uitblinken," blikt Jan Plewka geamuseerd terug. "We gingen er echt met een grote mond vandoor, niets kon ons nog raken. We waren de ruiters van de apocalyps." Het titelloze debuutalbum, geproduceerd door Franz Plasa, bracht de band korte tijd later hun commerciële doorbraak, inclusief continue rotatie op muziektelevisie, uitverkochte shows en een Echo.

Wat volgde is het klassieke rock'n'roll verhaal: Met hun duidelijk meer psychedelische tweede album "Hier" vierde de band nog steeds het nieuwe rocksterrenleven, maar toen werden ze overspoeld door hun eigen succes. Kort na de release van hun derde album "Blender", dat in New York werd gemaakt en meer pop-georiënteerd was, verliet zanger Jan Plewka de band in een geschil. Selig kondigde hun scheiding aan in 1999.

Negen jaar lang wijdden Jan Plewka, gitarist Christian Neander, bassist Leo Schmidhals en drummer Stephan "Stoppel" Eggert zich aan andere projecten voordat ze in 2008 hun comeback aankondigden. Sindsdien gaat het beter dan ooit met Selig: met "Und endlich unendlich" (2009), dat de gouden status bereikte "Von Ewigkeit zu Ewigkeit" (2010), "Magma" (2013) en "Kashmir Karma" (2017) hebben ze vier albums uitgebracht en zijn ze drie keer in de Top 10 van de Duitse hitlijsten beland. Ze namen deel aan het Bundesvision Songfestival, namen nummers uit de geschiedenis van de band opnieuw op voor het album "Die Besten (1994-2014)" en vroegen onlangs muzikantenvrienden als Wolfgang Niedecken, Johannes Oerding en Olli Schulz om hun nummers te herinterpreteren voor de compilatie "SELIG macht SELIG".

In 2020 was Jan Plewka te zien in het seizoen van de VOX show "Sing meinen Song", een jaar later bracht Selig hun laatste album "Myriaden" uit en dit jaar gaat de band op een grote "30 Years of Selig" tour, waarbij ook een stop in Neuenkirchen op de Villa live Open Air!

"Het gekke is: we hebben vandaag weer een soortgelijk gevoel als aan het begin van onze carrière," zegt Leo Schmidhals. "Je wordt enthousiast van de dingen die je doet. Vandaag zijn het natuurlijk heel andere zaken die ons bewegen. Maar er is zoveel te doen in de samenleving - je kunt je mond niet houden, je moet iets zeggen."

Datums in één oogopslag

Op de kaart

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.