Lezing
Wat vooraanstaande denkers als Martin Heidegger en Carl Schmitt onthullen over de universiteiten in het Derde Rijk
In een uitgebreide studie recapituleert de Berlijnse historicus Michael Grüttner de geschiedenis van de Duitse universiteiten onder het hakenkruis - het eerste uitgebreide verslag over dit onderwerp.
De Duitse universiteiten zagen zichzelf lange tijd vooral als slachtoffer van het nationaalsocialistische bewind.
De universiteiten die in 1933 in Duitsland bestonden, werden onderworpen aan massale 'zuiveringen'. Veel professoren sloten zich aan bij de partij en sommigen, zoals Carl Schmitt en Martin Heidegger probeerden zich te positioneren als pioniers van het naziregime.
Michael Grüttner beschrijft de verrassend stille machtsovername door de nationaalsocialisten en analyseert het universiteitsbeleid van het regime, dat de verschillende vakken op zeer verschillende manieren beïnvloedde.
Michael Grüttner doceerde moderne geschiedenis in Hamburg, Berlijn en Berkeley. Sinds zijn boek "Students in the Third Reich" (1995) heeft hij zich intensief beziggehouden met de universiteiten in het Derde Rijk en het nationaalsocialistische academische beleid. Voor de "Gebhardt", het belangrijkste handboek voor de Duitse geschiedenis, schreef hij het deel over het Derde Rijk in de jaren 1933 - 1939 (2015).
Prof. Grüttner zal zijn boek en zijn uitgebreide onderzoek naar het onderwerp presenteren in gesprek met Prof. Christoph Rass van de afdeling Moderne Geschiedenis en Historisch Migratieonderzoek in de Zimeliensaal. We willen de Universiteitsbibliotheek en de Universiteit bedanken voor hun vriendelijke ondersteuning.