In 20 dagen

De Sámi - het enige inheemse volk in Europa in het Geomuseum (Münster)

In een oogopslag

De Sámi zijn de inheemse bevolking van Noord-Scandinavië (Noorwegen, Zweden, Finland) en het Russische Kola-schiereiland. De inheemse Sámi bevolking in het noorden spreekt Sámi, een Finoegrische taal die verwant is aan het Fins.
Wat weten we over de bijzondere tradities en geschiedenis van de Sámi? Wat weten we over het onrecht dat hen in de afgelopen eeuwen is aangedaan? De thema-avond benadert deze onderwerpen in lezingen en bewegende beelden en opent verschillende perspectieven.
Lezingen van het Instituut voor Scandinavische Studies aan de Universiteit van Münster: Prof. Dr. Roland Ludger Scheel zal spreken over "Sagas/Sámi in premoderne teksten uit Scandinavië". Alina Wehrmeister M.A. zal het onderwerp van buitenaf bekijken: "Moderne perspectieven op interne kolonisatie". Tot slot zal er een blik van binnenuit worden geworpen: Dr. Eeva-Kristiina Nylander, doctor in de medische archeologie, houdt zich bezig met Sámi cultureel erfgoed en repatriëringsprocessen in samenwerking met de Sámi samenleving. Ze wordt beschouwd als een expert in herkomstonderzoek en heeft op dit gebied al met veel internationale musea samengewerkt.

Daarna wordt de 75 minuten durende film "Eatnameamet - Our silent struggle" vertoond. De huidige documentaire van de Sami-maakster Suvi West over de houding van de Finse regering ten opzichte van de kwestie van Sami-rechten en zelfbestuur zal in het origineel met ondertiteling worden vertoond.

Het evenement wordt in het Duits en Engels gehouden. In samenwerking met het Research Transfer Office (AFO) van de Universiteit van Münster in het kader van Expeditie Münsterland en het Finland Instituut.

Tickets:
Deelname aan de thema-avond en een eventueel voorafgaand bezoek aan het museum zijn gratis. Meld je vooraf aan voor de thema-avond via tickets@muensterland.com.

Overige informatie:
Het museum is vooraf te bezoeken. Het is geopend tot 18.00 uur.

Het evenement is onderdeel van het Münsterland Festival deel 12.

Datums in één oogopslag

Op de kaart

Geomuseum
Pferdegasse 3
48143 Münster
Deutschland

Tel.: +49 (0)251 8333900
E-mail:
Website: www.muensterland.com/muensterland-festival/programm/die-sami

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.