Voer zoektermen in om te zoeken naar campings, accommodaties, arrangementen en pagina's. Druk na het invullen van een zoekterm op [ENTER] om uitgebreid te zoeken.
Reserveer nu
Maatregelen Coronavirus

Feestdagen Duitsland

Door: Chris

Feestdagen maken een belangrijk onderdeel uit van de Duitse cultuur. Er zijn dan ook veel jaarlijkse feestdagen en ook een aantal nationale vrije dagen. Sommige feestdagen kennen we in Nederland ook (zoals Kerst en Pinksteren), anderen horen specifiek bij Duitsland. Ben je benieuwd naar alle Duitse feestdagen? Bekijk het volledige overzicht in onze feestdagen kalender.

Duitse feestdagen kalender

In Duitsland mag elke deelstaat voor zichzelf bepalen of zij een feestdag officieel erkennen. Dat betekent dat sommige Duitse feestdagen in het hele land gevierd worden, terwijl andere feestdagen alleen erkend worden door bepaalde deelstaten. De enige feestdag die nationaal is vastgelegd, is de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober. Op die dag is iedereen in Duitsland vrij. In onderstaande kalender zie je per feestdag in welke deelstaten deze in 2019 gevierd wordt.

Datum Feestdag Deelstaten waar het een officiële feestdag is
1 januari Nieuwjaarsdag Heel Duitsland
6 januari Driekoningen Baden-Württemberg, Beieren en Saksen-Anhalt
19 april Goede Vrijdag Heel Duitsland
21 en 22 april Pasen Heel Duitsland
1 mei Dag van de Arbeid Heel Duitsland
30 mei Hemelvaartsdag Heel Duitsland
9 en 10 juni Pinksteren Heel Duitsland
20 juni Corpus Christi (Sacramentsdag) Baden Württemberg, Beieren, Hessen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland, Saksen en Thüringen
8 augustus Friedensfest Bayern (alleen in de stad Augsburg)
15 augustus Maria Hemelvaart Beieren en Saarland
3 oktober Dag van de Duitse Eenheid Nationale vrije dag in heel Duitsland
31 oktober Dag van de Reformatie Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern,
Nedersaksen, Saksen, Saksen-Anhalt, Sleeswijk-Holstein en Thüringen
1 november Allerheiligen Baden-Württemberg, Beieren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Patsz, Saarland
20 november Buß and Bettag Saksen
25 en 26 december Kerstmis Heel Duitsland

Regels tijdens Duitse feestdagen

In Duitsland worden de feestdagen zeer serieus genomen. Het is in de grondwet vastgelegd dat zon- en feestdagen rustdagen zijn. Dat betekent dat je op grond van de zogenaamde Arbeitszeitgesetz (ArbZG) niet mag werken. Als je op vakantie gaat naar Duitsland, dan kom je er al gauw achter dat de meeste winkels op zondagen en feestdagen gesloten zijn.

Daarnaast gelden er in heel Duitsland rijverboden op zon- en feestdagen. Dat houdt in dat vrachtwagens tussen 00:00 en 22:00 niet mogen rijden. Binnen de bebouwde kom geldt er tevens een parkeerverbod tussen 22:00 en 06.00. Waarschijnlijk heb je daar tijdens je vakantie geen last van, want caravans en campers vallen niet onder de voorwaarden van de rijverboden (het verbod geldt voor combinaties > 7.5 ton en voor vrachtwagens > 2800 kg).

Recent nieuws

De vakantie breekt aan! Wat een fijn vooruitzicht. Lekker kamperen, steden bezoeken of iets anders leuks doen. Maar voordat het…
Kamperen, zal dat ooit uit de mode gaan? Wij denken van niet. Sterker nog, campings worden steeds populairder. Het enige…