Feestdagen Duitsland
Feestdagen maken een belangrijk onderdeel uit van de Duitse cultuur. Er zijn dan ook veel jaarlijkse feestdagen en ook een aantal nationale vrije dagen. Sommige feestdagen kennen we in Nederland ook (zoals Kerst en Pinksteren), anderen horen specifiek bij Duitsland. Ben je benieuwd naar alle Duitse feestdagen? Bekijk het volledige overzicht in onze feestdagen kalender.
Duitse feestdagen kalender
In Duitsland mag elke deelstaat voor zichzelf bepalen of zij een feestdag officieel erkennen. Dat betekent dat sommige Duitse feestdagen in het hele land gevierd worden, terwijl andere feestdagen alleen erkend worden door bepaalde deelstaten. De enige feestdag die nationaal is vastgelegd, is de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober. Op die dag is iedereen in Duitsland vrij. In onderstaande kalender zie je per feestdag in welke deelstaten deze in 2019 gevierd wordt.
Regels tijdens Duitse feestdagen
In Duitsland worden de feestdagen zeer serieus genomen. Het is in de grondwet vastgelegd dat zon- en feestdagen rustdagen zijn. Dat betekent dat je op grond van de zogenaamde Arbeitszeitgesetz (ArbZG) niet mag werken. Als je op vakantie gaat naar Duitsland, dan kom je er al gauw achter dat de meeste winkels op zondagen en feestdagen gesloten zijn.
Daarnaast gelden er in heel Duitsland rijverboden op zon- en feestdagen. Dat houdt in dat vrachtwagens tussen 00:00 en 22:00 niet mogen rijden. Binnen de bebouwde kom geldt er tevens een parkeerverbod tussen 22:00 en 06.00. Waarschijnlijk heb je daar tijdens je vakantie geen last van, want caravans en campers vallen niet onder de voorwaarden van de rijverboden (het verbod geldt voor combinaties > 7.5 ton en voor vrachtwagens > 2800 kg).