Voer zoektermen in om te zoeken naar campings, accommodaties, arrangementen en pagina's. Druk na het invullen van een zoekterm op [ENTER] om uitgebreid te zoeken.
Reserveer nu
Maatregelen Coronavirus

Duitse snelwegen: dit moet je weten

Door: Chris

“Lekker scheuren op de Duitse snelwegen.” Duitsland is een van de weinige landen waar je met onbeperkte snelheid mag rijden. Maar wist je dat er vaak een limiet geldt en dat er zelfs een aanbevolen maximum snelheid is? Bovendien moet je rekening houden met zaken zoals tolheffing, knelpunten en milieustickers. In dit blog delen we belangrijke informatie over de snelwegen in Duitsland. Handig als je op vakantie gaat naar Duitsland, of als je via Duitsland op doorreis gaat.

De maximum snelheid op snelweg in Duitsland

Er zijn een aantal Duitse snelwegen zonder snelheidslimiet, deze worden aangeduid als autobahnen. Als je net de grens over bent, kom je vaak op zo’n snelweg terecht en mag je, tenzij een verkeersbord de snelheid beperkt, het gaspedaal flink indrukken. et op: hoewel er geen maximumsnelheid geldt, is de adviessnelheid 130 km/uur. Daarnaast geldt er bijvoorbeeld een ander maximumsnelheid voor als je gaat rijden met een caravan.

Snelheidsbeperkingen in Duitsland
Bij de andere soort snelweg in Duitsland (Bundestraßen) krijg je te maken met een snelheidsbeperking van 80, 100 of 120 km/uur. Dat heeft te maken met geluidshinder en milieuoverlast. Als je je niet houdt aan de aangegeven snelheden, dan riskeer je boetes.

Heb ik een milieusticker nodig op snelwegen in Duitsland?

De milieusticker is verplicht als je een Duitse stad in een Umweltzone binnenrijdt. Op de autosnelweg is de sticker niet nodig. Dus als je op doorreis bent, of naar een stad of dorp buiten de Umweltzone gaat, dan hoef je geen milieusticker te kopen.

Tolheffing op autosnelwegen Duitsland, hoe zit dat?

De Duitse regering is al een hele tijd van plan om tolheffing in te voeren op Duitse snelwegen. In 2013 werden de eerste gesprekken gevoerd, maar waarschijnlijk geldt de tolheffing pas vanaf 2020. Wat het gaat kosten voor automobilisten, is op dit moment nog niet bekend.

Knelpunten op de Duitse snelwegen

De drukte op de Duitse autowegen fluctueert. Het is voornamelijk druk in de zomermaanden, dan kunnen de files oplopen tot een lengte van 50 kilometer. Op zondagen en donderdagen zijn er relatief weinig files. Verder zijn er een aantal trajecten die altijd vrij druk zijn. Meer informatie over de knelpunten vind je in onderstaande tabel.

 

Snelweg in Duitsland Route Locatie knelpunten
A1 Osnabrück, Hamburg, Lübeck en Fehmarn Bremen en Hamburg
A3 Frankfurt en Neurenberg Würzburg en Neurenberg
A5 Karlsruhe, Heidelberg en Bazel Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein
A7 Würzburg, Ulm en Füssen
Hamburg en Flensburg
Tussen Kempten en Füssen
Hamburg
A8 Karlsruhe, München en Salzburg Tussen Stuttgart en Ulm,
Günzberg en Augsburg,
München en Salzburg
A9 Neurenberg en München Ingolstadt

Recent nieuws

De vakantie breekt aan! Wat een fijn vooruitzicht. Lekker kamperen, steden bezoeken of iets anders leuks doen. Maar voordat het…
Kamperen, zal dat ooit uit de mode gaan? Wij denken van niet. Sterker nog, campings worden steeds populairder. Het enige…