Voer zoektermen in om te zoeken naar campings, accommodaties, arrangementen en pagina's. Druk na het invullen van een zoekterm op [ENTER] om uitgebreid te zoeken.
Reserveer nu

BELANGRIJKE MEDEDELING

Wegens de recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus (“Corona”) zijn onze campings van Duitsland-campings helaas tot nader bericht gesloten. Informeer a.u.b. zelf bij de desbetreffende camping over de getroffen maatregelen i.v.m. met het virus. Hopelijk kunnen we u over een niet al te lange tijd weer van dienst zijn en weer verwelkomen op één van onze campings. Let alstublieft op elkaar en blijf gezond!

Namens alle deelnemende campings

Milieustickers Duitsland: hoe zit dat?

Door: Chris

Ga je met de auto naar Duitsland? In meer dan 70 Duitse steden is het verplicht om een milieusticker op je auto te plakken voordat je de stad betreedt. Sterker nog, zonder sticker riskeer je een boete á €80 en moet je de stad alsnog verlaten. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de Duitse milieusticker. Doe er je voordeel mee!

Welke milieusticker heb je nodig in Duitsland?

Duitsland heeft eigen milieustickers, dus andere, internationale milieustickers zijn ongeldig. De Duitse milieustickers zijn verkrijgbaar in twee verschillende kleuren: geel en groen. Voorheen kon je ook een rode milieusticker kopen, maar deze voldoen niet meer aan de Duitse milieu-eisen. Dus als jouw auto niet in aanmerking komt voor een groene of gele milieusticker, dan kun je de Umweltzones helaas niet met de auto bezoeken.

Welke milieusticker je krijgt, is afhankelijk van jouw type auto. Denk hierbij aan kenmerken als gewicht, bouwjaar en type motor. Aan de hand van het kentekenbewijs wordt de milieuclassificatie bepaald.

Let op: reis je met een huurauto? Ook dan is een milieusticker verplicht. Als je de auto in Duitsland huurt, bijvoorbeeld net over de grens, dan is deze waarschijnlijk al voorzien van een milieusticker.

Wanneer is een milieusticker verplicht?

Een milieusticker is verplicht als je met de auto een stad in een Umweltzone betreedt. Op de snelwegen en autowegen is de sticker niet nodig. Wil je weten of jij een milieusticker moet kopen? Hieronder volgt een overzicht van Duitse milieusteden vlakbij Nederland:

Ga je naar een andere stad in Duitsland en ben je benieuwd of je een milieusticker nodig hebt? Bekijk hier alle Duitse milieuzones.

Waar is de milieusticker te koop, alleen in Nederland of ook aan de grens?

Veel mensen vragen zich af waar de Duitse milieusticker te koop is. Milieustickers kun je zowel online (bij de TÜV), in een winkel (bij de ANWB) als onderweg (bij een Duits tankstation of garage) kopen. We raden je aan om de sticker ruimschoots van te voren te kopen, als je nog in Nederland bent. Het kan namelijk zo zijn dat je auto wordt afgekeurd. In dat geval moet je de route aanpassen of alternatief vervoer kiezen.

Met spoed een milieusticker voor Duitsland kopen

Stel, je gaat spontaan op stedentrip naar Duitsland en op de Duitse autobahn denk je er ineens aan… de milieusticker! Zonder sticker kom je de stad niet in… Er zit niets anders op dan met spoed de milieusticker onderweg te kopen. Dat kan het beste bij de volgende verkooppunten:

  • Tankstation of garage in Duitsland die uitlaatgastest kan uitvoeren
  • GWK Travelex

Houd er rekening mee dat de kosten voor deze ‘spoed’ aankoop vaak hoger liggen dan de kosten die je maakt als je de milieusticker van te voren online koopt.

Waar moet je een milieusticker plakken?

Na het kopen van een Duitse milieusticker moet je deze op de auto plakken. Om precies te zijn, moet je de sticker rechtsonder op de voorruit plaatsen. Vergeet niet om eerst het kentekenbewijs op de sticker (te laten) schrijven, anders is deze ongeldig. Bovendien moet de sticker ten alle tijde goed zichtbaar zijn, anders riskeer je alsnog een boete. Na jouw bezoek aan Duitsland kun je de milieusticker verwijderen, al is dat niet verstandig. In onderstaande alinea lees je waarom.

Hoe lang is een milieusticker uit Duitsland geldig?

In principe is een Duitse milieusticker onbeperkt geldig, zolang je in hetzelfde voertuig met hetzelfde kentekenbewijs blijft rijden. Het is echter wel belangrijk dat het kentekennummer op de milieusticker goed leesbaar is. Zodra deze vervaagt, vervalt de geldigheid. Daarnaast kun je de milieusticker maar een keer plakken. Dus als de voorruit vervangen wordt, dan moet je automatisch een nieuwe milieusticker kopen. Een milieusticker kan dus heel lang meegaan, afhankelijk van jouw situatie.

Recent nieuws

De vakantie breekt aan! Wat een fijn vooruitzicht. Lekker kamperen, steden bezoeken of iets anders leuks doen. Maar voordat het…
Kamperen, zal dat ooit uit de mode gaan? Wij denken van niet. Sterker nog, campings worden steeds populairder. Het enige…